Iki šiol formuojamoje kasacinio teismo praktikoje buvo išaiškinta, kad pagal CPK 704 straipsnį teise pasiūlyti varžytynėse parduodamo turto pirkėją skolininkas gali pasinaudoti tik iki pirmųjų varžytynių paskelbimo specialiame interneto tinklalapyje. Atitinkamai buvo aiškinama, kad skolininkas negali šia teise pasinaudoti po pirmųjų varžytynių paskelbimo specialiame interneto tinklalapyje, taip pat ir tais atvejais, kai pirmosios varžytynės buvo paskelbtos neįvykusiomis.

Tačiau išplėstinė kolegija konstatavo, kad skolininko turto pardavimas jo nurodytam pirkėjui turi prioritetą prieš turto pardavimą iš varžytynių, ir įvertinusi poreikį keisti iki šiol egzistavusią praktiką, išaiškino, kad pasiūlyti savo turto pirkėją skolininkas turi teisę ne iki pirmųjų varžytynių, kaip buvo iki šiol teismų praktikoje, bet iki antrųjų varžytynių paskelbimo specialiajame interneto tinklalapyje www.evarzytynes.lt, net jei pirmosios varžytynės neįvyko dėl to, kad, pvz., jas laimėjęs turto pirkėjas nesumokėjo pasiūlytos kainos.

Taip pat išplėstinė teisėjų kolegija  toje pačioje nutartyje pakeitė ir dar vieną Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2020 m. birželio 17 d. nutartyje civilinėje byloje Nr. 3K-3-189-684/2020 pradėtą formuoti praktiką, išaiškindama, kad tikroji turto, iš kurio vykdomas išieškojimas, rinkos vertė nėra tapati neįvykusiose varžytynėse pasiūlytai, bet nesumokėtai kainai, todėl turtas skolininko pasirinktam pirkėjui gali būti parduodamas už kainą, ne mažesnę kaip vėliausiame turto arešto akte nurodyta areštuoto turto vertė, arba mažesnę kainą, jeigu jos užtenka įsiskolinimui ir susidariusioms vykdymo išlaidoms visiškai padengti.

 

STRAIPSNĮ PARENGĖ:

Advokatų profesinės bendrijos Černiauskas ir partneriai
Teisininkė Daiva Monika Gineikė.